14 Haziran 2010 Pazartesi

Harire Tatlısı


Rahmetli babaannem,kahvaltıya reçelle başlardı,gün ağız tadıyla geçsin diye...Ben de bloğun ilk tarifini tatlı olarak belirledim;iletişimimizin ağız tadıyla olması niyeti ve dileğiyle :)
Harire Mardin'e özgü bir tatlı...Bildiğim kadarıyla orjinali üzüm şırası ile yapılıyor.Fakat pekmez ile de pişirilebiliyor.Uzun zamandır
 aklımda idi,nihayet denedim.Yapılışı kolaydı fakat lezzetin hakkını vermek pek kolay olmadı.İçindeki baharatların miktarını iyi ayarlamak gerekiyor.
Malzemeler şöyle:
-Bir su bardağı üzüm pekmezi
-Bir su bardağı un
-Bir su bardağı toz şeker
-Beş su bardağı su
-Bir tatlı kaşığı tarçın
-Bir silme tatlı kaşığı toz zencefil
Üzeri için ceviz (arzuya göre hindistan cevizi)


Baharatlar hariç malzemelerin hepsini bir tencereye koyup,mikserle iyice çırpıyorsunuz.O esnada bile pekmez ve un sayesinde hafif kıvamlı oluyor.Ateşe koyuyorsunuz ve orta hararetli ısıda sürekli ve yavaş yavaş kaynayana kadar karıştırıyorsunuz.Kaynamak üzereyken baharatlarını ekleyip bir iki çevrim daha karıştırıp,2-3 dakika kaynatıp altını kapatıyorsunuz.İşte bu hali beni çok cezbediyor,müthiş bir kıvam oluyor.Sıcakken hemen kaselere boşaltıyorsunuz.Bundan sonra bildiğiniz klasik işlemler :) oda sıcaklığına gelince buzdolabına yerleştirip,iyice soğutuyorsunuz ve servisten önce cevizini ya da hindistan cevizini döküp afiyetle yiyorsunuz :)
İlk denediğimde tarçın ve zencefili fazla kaçırmışım,fazla yoğun oldu.Bu nedenle tarifte baharat miktarlarını yarıya indirdim.
Tarifi ilk gördüğümde hem pekmez hem şeker konduğu için çok tatlı,iç bayan cinsten olur diye düşündüm.Fakat hiçte öyle olmadı,oldukça hafif mis gibi baharat (özellikle tarçın kokusu)kokan,özellikle çocuklar için son derece besleyici kan yapıcı özelliğe sahip bir değişik bir tatlı oldu.
Farklı tatlara merakı olanlara...


11 yorum:

  1. canım kardeşimsin diye demiyorum süper bir blog olmuş.eline sağlık.mardin hatta güneydoğu anadolu bölgesindeki diğer şehirlerinde tatlarına bayılırım.ancak ne yazık yöresel tatlar her ne kadar istanbul'da bulunabilir gibi görünse de kesinlikle yöredeki damak tadı asla tutturulamıyor.ben çok büyük hevesle tariflerini,bilmediğim yemekleri öğrenmek isterim. hatta mümkünse aynı kargo ücretlerine ve zahmetlere katlanıp mutlaka tatmak isterim.
    eline,diline,beline, gönlüne sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. denenecekler listeme kaydettim içinde zencefil de olması çok hoş
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. ne kadar değişik lezzetler bunlar ellerinize sdağlık.Mardinin yemeklerinin çok güzel olduğunu duymuştum çok şanslısınız

    YanıtlaSil
  4. Evet ben de kendimi şanslı hissediyorum bu konuda,değişik kültürleri tanımak çok keyifli...
    Blogla ilgilenemedim uzun zamandır,en yakın zamanda yeni lezzetler ve bilgiler paylaşacağım inşallah...

    YanıtlaSil
  5. Farklı bir tatlı, denemek isterim, eline sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Orjinali farklı aslında ama,şehir şartlarında üzüm şırası,beyaz toprak bulmak zor malum :)
    Onun yerine üzüm pekmezi ve un kullanılıyor.Bir de zencefil yerine yenibahar da kullanılıyor bazı tariflerde...

    YanıtlaSil
  7. Mardin'de yedim bu tatlıyı ve o kadar sevdimki netten tarifini araştırırken bu tarifi denedim ancak Mardin'de yediğimle alakası olmadı çıkan sonucun.Bu tarif kesinlikle Harire'nin değil.Pekmezli su muhallebisi demek doğru olur bu tarif için.
    Ece

    YanıtlaSil
  8. merhaba
    bu tatlının adını cok duydum. internette arastırrken baan en yakın sizin tarifiniz geldi. sonra baktımkı ortak yonlerımız var. bende karadeniz geliniyim :) mutlaka tarifi deneyeceğim,blogumda paylaşırım. ve mart ayında, 3 gün Mardin de olucaz. umarım cok soguk olmuyordur :) Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Elinize sağlık. Bende denedim sizden ve çok beğendim. sayfamda da paylaştım. Dediğiniz gibi çok tatlı gibi geliyor ama değil:) Besleyici değeri yüksek ve lezzetli:)

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık. Aynısı mı bilmiyorum ama; bir arkadaşım da yemiştim, özellikle kokusu nefiss oluyor.

    YanıtlaSil
  11. Ben 14 yaşındayım adım Rabia misafirlerimize tatlı olarak yaptım gerçekten çok güzel bir tatlı ellerinize sağlık teşekür ederim tarif için

    YanıtlaSil