29 Eylül 2010 Çarşamba

Lokumlu Kurabiye

Yıllar önce bir gün, çalan kapımızı açtığımda karşımda duran kişi, elinde bir tabak kurabiye ile karşı komşumuzun annesi idi...Henüz pişmiş kurabiyeler mis gibi kokuyordu...Afiyetle mideme indirmeye başladığımda bir değişiklik farkettim ve sorduğumda içinde lokum olduğunu öğrendim.O gün bugün kısmet olmadı bir türlü denemek.Kısmet olmadı yerine cesaret edemedim desem daha doğru olacak.Zira genelde yapmaya çalıştığım,binbir emekle şekil verdiğim kurabiyeler,genelde fırında birleşerek kesimlik hale geliyordu ya da birinin kafasını yarmak üzere cephaneliğe kaldırmalık :)

Neyse uzatmıyayım,bir gün tüm cesaretimi toplayarak ! olaya giriştim.Rahmetli kayınpederimin mevlütünden kalma lokumlar ilişti gözüme,ve işte dedim,artık korkuların üzerine gitme zamanı!.. :)
Hangisi hatırlamıyorum şuan,bir sitedeki kurabiye tarifinde hem nişasta hem de un kullanıldığında kurabiyenin daha kıvamlı olduğunu okumuştum.Ve bir püf noktası daha,margarin...Bir çok yemeği ölçüyle yapmama rağmen bu kurabiyeyi tamamen göz kararı yaptım.Ve ölçülü olanlara nazaran çok güzel oldular...
Gelelim tarife...
Dediğim gibi göz kararı yaptığım için ,sizlere de tahmini ölçüler vericem.

Lokumlu Kurabiye                                                                   
Malzemeler:                                                             
1 yumurta
1 çay bardağı nişasta
3-4 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 pk.kabartma tozu
1 pk.vanilya
Aldığı kadar un
ve tabiki istediğiniz lokum çeşidinden...

Malzemeleri karıştırıp iyice özleşene kadar yoğuruyorsunuz.Bence hamurun kulak memesi kıvamından biraz daha sert olması gerekiyor.Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın.Bu arada benim kullandığım lokumlar biraz iriydi,ikiye ya da dörde böldüm.Sizde kullandığınız lokumların büyüklüğüne göre ayarlayabilirsiniz.Kopardığınız parçayı elinizde biraz açın,ortasına lokum koyarak yuvarlayın.Ben fırın kağıdı kullanıyorum,yoksa bir tepsiyi yağlayarak yuvarladığınız kurabiyeleri tepsiye dizin.





 Arzuya göre üzerine fındık,ceviz badem vs.koyarak önceden iyice ısıttığınız 180 C'lik fırında,kızartmadan pişiriyorsunuz.








Afiyet Olsun :)

10 yorum:

  1. sibelciğim kurabiyeler nefis görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Tadı da nefis oluyor,afiyet bal olsun :)

    YanıtlaSil
  3. Bu kurabiyeler nefis gözüküyo eline sağlık eee mardinede böyle gelin yakışır.Bnada beklerim.SELAMETLE...

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık cok hoş görünü
    yorlar

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler Reyhan,Sen de mi Mardin'lisin?
    Teşekkürler Nil-Gül,aiyetle yiyin :)

    YanıtlaSil
  6. Hoşbulduk,sen de hoşgeldin Handan,benden de sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. ablacım ellerine sağlık muhteşem olmuşlar

    YanıtlaSil