21 Ekim 2010 Perşembe

Kuru Patlıcan Dolması

Kuru Patlıcan Dolması
Eskiden,kuru patlıcan ve biberin menşeinin sadece Antep olduğunu sanırdım...Buradaki aktarlarda da Antep işi diye satılır zaten.Baktım kayınvalidemler,Mardin'de de kurutuyor.Üstelik daha hijyenik ve taze olması açısından çok daha cazip...Ağustos'ta biber,Eylül ayı gibi de patlıcanları kurutuyorlar bildiğim kadarıyla...Açıkçası ben kurutulmuş patlıcan ve biberi tazelerinden daha çok seviyorum :)
Bu dolmanın en önemli elemanı,tane sumak bence...ve sonra diğer baharatlar...Gelelim tarifimize...
Ben yine göz kararı yaptığım bu tariften,tahmini ölçüler vericem.Zaten kim dolma içini birebir tutturabilmişki değil mi? :)

En son sadece patlıcan yapmıştım,onu vereceğim.Zaten biberde aynı...Sadece acılık seviyesine göre haşlama süresi değişebiliyor.Çok acı istemiyorsanız iki su haşlamanız gerekecektir.
 Dolmaya başlamadan önce ,yaklaşık bir su bardağı kadar tane sumağı  bir kapta ıslatıyorsunuz

Islatılmış sumak
  (iki su bardağı su ile) ve bir kenara alıyorsunuz.Bu arada ben görümcemden öğrendiğim şekliyle anlatıyorum,pişirme şekli farklı gelenler olabilir.
İp dizisinden çıkardığınız 20 kadar patlıcanı,kırmamaya dikkat ederek bir güzel yıkıyorsunuz.Ve bir tencerede 15-20 dak.haşlıyorsunuz.


5 adet ortaboy soğanı söğüş olarak doğrayıp,bir tencereye alıyorsunuz ve güzelce kavuruyorsunuz.Bir yemek kaşığı domates salçası,yarım kaşığı biber salçası ekleyip karıştırıyorsunuz.Her bir patlıcan için ortalama 1 tatlı kaşığı pirinci bir kapta yıkayıp süzüyorsunuz.Ben ne olur ne olmaz diye fazladan bir kaç kaşık daha koyuyorum.Pirinçleri soğanlara ekleyip 2-3 dakika karıştırıyoruz.Tuzunu ekliyoruz,ıslattığımız sumağın suyunun yarısını pirinçlerin üzerine ekliyoruz,üzerine çıkmayacak şekilde (yani pirinçler yarı pişecek şekilde) su ekleyip pişmeye bırakıyoruz.Suyunu çektikten sonra içine bir çay kaşığı yenibahar,yarım çay kaşığı karabiber,yarım çay kaşığı tarçın (isteğe göre) ekliyerek karıştırıyoruz.İç hazırlandıktan sonra,haşladığımız patlıcan ve biberleri ağızlarında bir parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz.Ağızları içiçe gececek şekilde kPtıp tencereye yerleştiriyoruz.Kalan sumak suyuyla bir miktar suyu,dolmaların üzerine döküp,arzuya göre biraz daha tuz ekleyip,ateşe koyuyoruz.Suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun...

12 yorum:

  1. misler gibi olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. tam olarak aradığım tarifti, çok teşekkürler, etlisinin tarifide varsa ve paylaşırsan çok sevinirim .)

    YanıtlaSil
  3. vaaa mardin gelini doğuya yakışan tam bir doğu lezzeti olmuş.malatyalıyım ben.bizim orada pek yapılır.ellerine sağlık canım süper leziz görünüyor....

    YanıtlaSil
  4. Hepinize teşekkür ederim, öğreniyorum işte yavaştan birşeyler :)
    Aklıma estikçe yaparım bu dolmayı,çok severim.Etlisini de yakın zamanda yapıp yayınlarım tabiki :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba canım.Öncelikle güzel ziyaretin için çok teşekkür ediyorum sana.Seni de izlememye alıyorum ama resmimde bir problem var.Bu arada dolman da çok güzel olmuş.Ellerine sağlık.Görüşmek üzere.Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  6. Bloguma uğrayıp sürprizimi alırmısınız?

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, kuru dolmanin her cesidini cok severeim ben, Ellerine saglik patlican da harika gorunuyor. Guzel paylasimlarda bulusmak umudu ile izlemeye aliyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Beni mutlu ettiniz ,hepinize teşekkür ederim.
    Paylaşımlarımızın artması dileğiyle,sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Siteniz gerçekten çok hoş. Banada beklerim.

    YanıtlaSil
  10. Annem daha dun yapti...Bayilirim kurunun dolmasinada guvecinede...Ellerine saglik canim...Herkese tavsiye ederim...Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. mmmm:))
    aldım ben butabağı...
    ee hadi ama güzel paylaşımlara ara vermek yok:)))
    takipteyim...
    bende beklerim mardin gelinni sayfama:)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. Hmm lezzetli gorunuyor'

    YanıtlaSil